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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorCórdoba-García, Rodrigo-
dc.contributor.authorNerín, Isabel-
dc.contributor.authorGalindo, Virginia-
dc.contributor.authorAlayeto, Carmen-
dc.contributor.authorVillaverde-Royo, María Victoria-
dc.contributor.authorSanz, Concepción-
dc.date.accessioned2021-11-04T10:02:01Z-
dc.date.available2021-11-04T10:02:01Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.issn1578-1283es_ES
dc.identifier.urihttps://repositorio.usj.es/handle/123456789/660-
dc.descriptionObjective: To evaluate pollution by second-hand smoke in a sample of hospitality venues before and after the implementation of smoke-free legislation. Methods: A cross sectional, before-after study was conducted in 2008 and 2011 after the total ban. A Side-Pack Aerosol monitor was used both inside and outside the hospitality venues to measure fine breathable particles (PM2.5). A total of 43 places with pre- and post-legislation measurements were included. Results: The median indoor pollution in hospitality venues was 204.2 mu g/m(3) in 2008 and 18.82 mu g/m(3) in 2011; the average outdoor PM2.5 concentration was 47.04 mu g/m(3) in 2008 and 18.82 mu g/m(3) in 2011. Pollution was higher in bars and cafeterias, followed by pubs and discos. Before the law was implemented, pollution was 4.34 times higher indoors than outdoors; in 2011 the average indoor PM2.5 concentration decreased by 90.88%. Conclusions: Only a complete ban is able to protect workers and customers against the health risks of second-hand smoke exposure.es_ES
dc.description.abstractObjetivo: Evaluar la contaminación por humo ambiental de tabaco en una muestra de locales de hostelería antes y después de la nueva legislación sobre tabaquismo. Métodos: Estudio evaluativo antes-después realizado en 2008 y 2011, tras la prohibición total. Medición de partículas respirables (PM2,5) mediante SidePack Aerosol Monitor en el interior de los locales y en el exterior. Se incluyeron 43 locales con mediciones antes y después de la legislación. Resultados: La concentración mediana de PM2,5 en el interior de los locales en 2008 fue 204,2 μg/m3, y en 2011 fue 18,62 μg/m3; en el exterior, en 2008 fue 47,04 μg/m3 y en 2011 fue 18,82 μg/m3. Las concentraciones más altas se encontraron en bares y cafeterías, seguidos de los locales de ocio nocturno. La contaminación en 2008 era 4,34 veces más alta en el interior de los locales que en el exterior; en 2011, la concentración de PM2,5 disminuyó un 90,88% en el interior. Conclusiones: La prohibición total de fumar en los locales de hostelería protege a trabajadores y clientes de los riesgos para la salud de la exposición al humo ambiental de tabaco.es_ES
dc.format.extent3es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherELSEVIERes_ES
dc.relation.requiresAdobees_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectHumo ambiental de tabacoes_ES
dc.subjectPartículas PM2.5es_ES
dc.subjectTrabajadoreses_ES
dc.subjectLocales de hosteleríaes_ES
dc.subjectSecond-hand smokees_ES
dc.subjectPM2.5 particleses_ES
dc.subjectWorkerses_ES
dc.subjectHospitality venueses_ES
dc.titleImpacto de la nueva legislación sobre tabaquismo (Ley 42/2010) en los niveles de humo ambiental de tabaco en locales de hosteleríaes_ES
dc.title.alternativeImpact of the new smoke-free legislation (law 42/2010) on levels of second-hand smoke in hospitality venueses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.identifier.publicationfirstpage161es_ES
dc.identifier.publicationlastpage163es_ES
dc.identifier.doi10.1016/j.gaceta.2012.03.007es_ES
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
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